Details

Vrijdag 27 mei 2022 tussen 20:30 en 21:45
Over 3 dagen
Landgoed De Barendonk
Millseweg, Beers, Nederland

Het leven is mooi en als ’t even kan, lopen we achter de muziek aan. Zijn we niet allemaal op zoek naar ons eigen Eldorado? Ondertussen kennen we ook steeds meer andere verhalen over het platteland: onveiligheid voor de boeren, drugslabs in schuren. Wat gebeurt daar eigenlijk en wat trekken we ons daarvan aan? Vanaf 13 mei toert de muziektheatervoorstelling Eldorado langs vijf boerenlocaties in Brabant. In het weekend van 27, 28 en 29 mei is Landgoed De Barendonk in Beers de locatie.

Leven op het platteland
Eldorado is een opgewekt stuk over een boerenfamilie die de uitdagingen van het leven op het platteland in 2022 ervaart. Over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. In het stuk zien we; de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid, met als speciale gast de burgemeester. De voorstelling laat -op soms hilarische wijze- zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat en hoe dicht ondermijning ons allen op de huid zit. De grote vraag is: In wat voor Brabant willen wij leven?

150 muzikanten per gemeente
In deze groots opgezette muziektheatervoorstelling spelen lokale fanfares en koren een belangrijke rol. Per gemeente doen zo’n 150 amateurmuzikanten mee uit alle soorten muziekverenigingen: fanfares, harmonieën, brassbands, kerkkoren, feestbands, accordeon-orkesten. Aan de voorstellingen in Beers (gemeente Land van Cuijk) nemen onder andere deel Muziekvereniging Juliana uit Haps, Muziekvereniging Vicinia uit Vianen en het Smartlappenkoor Goei Volluk uit Cuijk.

Tekst, regie en cast
Eldorado is geschreven door theatermaker Wiske Sterringa, de muziek is van componist Bart van Dongen. Zij maakten in het kader van het Jeroen Bosch-jaar in vier Brabantse dorpen de muziektheaterspektakel Fanfari Bombari, ook met een zelfde aantal amateurmuzikanten.
De regie is in handen van Roel Swanenberg. Met zijn grote liefde voor locatietheater is Roel een perfecte match voor deze voorstelling. Daarnaast zijn Swanenberg en Het Zuidelijk Toneel ook geen onbekenden voor elkaar. Eerder regisseerde hij hier, de met veel enthousiasme ontvangen voorstelling: Lampenmakers, over de opkomst en opeenstapeling aan veranderingen binnen Philips.
Een kleine kern van professionele acteurs en een muzikant spelen samen met zo’n 200 amateurmuzikanten per locatie. Björn van der Doelen, zanger/gitarist en ex PSV-er (eerder te zien in De Achterkant van …. Het Zuidelijk Toneel) tekent voor één van de hoofdrollen. Bart Klever, onder andere bekend van Flikken Maastricht en Toneelgroep Amsterdam, neemt de rol van de vader op zich. De moeder wordt gespeeld door Sarah Jonker; zij speelde in onder meer Van God Los, Adam-E.V.A., Grenslanders en bij Het Toneel Speelt en de Toneelmakerij. Luuk Jansen en Fay Verberk maken de cast compleet. Elke voorstelling wordt ondersteund door trombonist en accordeonist Hans Sparla.

Samenwerkingspartners
De vijf gemeenten Rucphen, Hilvarenbeek, Land van Cuijk, Loon op Zand en Bernheze zijn belangrijke samenwerkingspartners van het team van Eldorado. Ook het ZLTO, de vereniging voor boeren en tuinders, is partner in de voorstelling. Zij ondersteunt stichting Poon met raad en daad en hielp bij het vinden van de juist locaties. Samen willen alle deelnemende partners een gesprek op gang brengen over de veranderde leef- en werkomgeving van de Brabantse boeren.
Eldorado is een initiatief van Stichting Poon in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel.
Tickets: €17,50 / kinderen t/m 12 jaar gratis via www.eldorado2022.nl 

Waar
Buiten onze gemeente
Voor wie
Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Senioren
Waarover
Muziek / dans / zang, Natuur / dieren, Ontmoeten, Recreatie / ontspanning
Wat
Voorstelling, optreden

Over de organisator

Gemeente Land van Cuijk
Land van Cuijk is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.De gemeente is op 1 januari 2022 ingesteld door een fusie van de...... Lees meer