Een goede vriend kwam thuis uit het ziekenhuis. Had een zware en spannende operatie achter de rug. Als vriend en buurtbewoner wilde ik hem een bloemetje brengen, maar dat stelde hij niet zo op prijs. Lieve aandacht was ondersteunend genoeg. En al die bloemen zei hij, “Je moest eens weten hoe die gekweekt worden”. Voor veel soorten wordt in Afrika heel veel water aan de bodem onttrokken, vervolgens worden ze hier heen gevlogen zonder vliegschaamte. En na een weekje laten ze hun vrolijke kopjes al weer hangen. Kort plezier dus en jammer van alle moeite. Bij veel soorten is ook bedenkelijk gif nodig om de omringende biodiversiteit de kop in te drukken. Niet alleen slecht voor de micro-organismen, maar zoals steeds vaker verondersteld wordt, (overigens nog niet helemaal bewezen binnen de gangbare standaarden) ook slecht voor de kweker zelf en de buurtbewoners van de kweker.
Tja, dat die vriend zo bewust over zijn leefomgeving nadacht, had hij nog niet eerder zo duidelijk laten merken. Dat zie je overigens wel vaker bij herstellende mensen. Hebben even de tijd gehad om in relatieve rust het leven van een andere kant te bekijken.
Anders en Actief Wonen, Wederkerig Wonen, en ook Community-Care kun je inderdaad breder trekken. Je kunt er een leefstijl van maken. En waarom niet.
Ander cadeautje
Ik heb nagedacht over een ander cadeautje voor deze vriend. Een stukje “Land van Ons” had ik hem al eens gegeven. Daarom nu “Trees for All”. Voor de prijs van twee bosjes rozen uit de supermarkt geef ik een certificaat voor twee bomen.
Liefst zou ik de certificaten kopen bij de bloemist om de hoek maar helaas, die heeft deze markt nog niet ontdekt. Die zegt alles nog met bloemen. Ik zou de bloemist graag blijven steunen want het is zo gezellig om er binnen te lopen.
Goed voornemen 2024
Wat ik zal doen is iedere maand bij de bloemist langsgaan en vragen of haar assortiment al is uitgebreid met “Trees for All”.